Μεταφραση αυτής της σελιδας

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Καραϊβική



Καραϊβική ονομάζεται η γεωγραφική περιοχή που περιλαμβάνει την Καραϊβική Θάλασσα και ένα σύμπλεγμα τροπικών νησιών με 13 χώρες και 12 κτήσεις. Εκτείνεται από το Μεξικό έως τη Βενεζουέλα. Το μεγαλύτερο έθνος είναι η Κούβα με πληθυσμό περίπου 11,2 εκατομμύρια κατοίκους (2002). Το κύριο παραγόμενο προϊόν είναι η ζάχαρη. Την Καραϊβική ανακάλυψε ο Χριστόφορος Κολόμβος.

Η Καραϊβική Θάλασσα είναι τροπικό σώμα νερού, όμορο του Ατλαντικού Ωκεανού και νοτιοανατολικά του Κόλπου του Μεξικού. Καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Καραϊβικής Τεκτονικής Πλάκας και περικλείεται στο νότο από την Βενεζουέλα, την Κολομβία και τον Παναμά, δυτικά από την Κόστα Ρίκα, τη , την Ονδούρα, την Γουατεμάλα, το Μπελίζ και την χερσόνησο Γιουκατάν στο Μεξικό, στο βορρά από τα νησιά των Μεγάλων Αντιλλών της Κούβας, της Ισπανιόλα και της Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο, και ανατολικά από τις Μικρές Αντίλλες.
Τα νησιά της Καραϊβικής αποκαλούνται και Δυτικές Ινδίες. Την ονομασία αυτή την οφείλουν στη λάθος εκτίμηση του Χριστόφορου Κολόμβου, ο οποίος όταν τις ανακάλυψε το 1492, πίστεψε πως επρόκειτο για την Ινδία (στην Ασία).
Η Καραϊβική Θάλασσα είναι μία από τις μεγαλύτερες αλμυρές θάλασσες και έχει έκταση περίπου 2.754.000 χλμ². Το βαθύτερο σημείο της θάλασσας είναι η Τάφρος Καϋμάν, μεταξύ της Κούβας και της Τζαμάικα, στα 7.686 μέτρα κάτω από το επίπεδο της θάλασσας.
Ολόκληρη η περιοχή της Καραϊβικής Θάλασσας, ιδιαίτερα τα πολυάριθμα νησιά, είναι γνωστή ως Καραϊβική.

πηγή: Βικιπαίδεια

Ενδεικτική μουσική από την Καραϊβική


Μερικές από τις σημαίες των κρατών της Καραϊβικής ζωγραφισμένες από τους μαθητές της τάξης μας




Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Χαβάη



Τα νησιά Χαβάη, που βρίσκονται στον Ειρηνικό, στα βόρεια του Ισημερινού, έχουν ολική έκταση 28.313 τετρ. χλμ. και πληθυσμό 1.200.000 κατοίκους και πρωτεύουσά τους τη Χονολουλού, με 375.000 κατοίκους.
Τα νησιά Χαβάη ή Σάντουιτς, αποτελούν από το 1959 την 50η Πολιτεία των Η.Π.Α.
Το συγκρότημα του Αρχιπελάγους Χαβάη, αποτελείται από 20 νησιά, που απέχουν 4.800 χλμ. από τις αμερικανικές ακτές και 7.000-9.000 χλμ. από τις ακτές της Αυστραλίας. Η θέση τους αυτή στον Β. Ειρηνικό των ΗΠΑ, δίνει ιδιαίτερη στρατηγική σημασία, γι' αυτό και η Αμερική τα χρησιμοποιεί ως ναυτική βάση.
Σημαντικότερα νησιά είναι η Χαβάη, το μεγαλύτερο (10.347 τετρ. χλμ. έκταση), ορεινό νησί, με σβησμένα ηφαίστεια (Μαούνα Κέα 4.201 μ. ύψος και Μαούνα Λόα, με 4.167 μ.), ενώ πολλά μέρη καλύπτονται από λάβα.
Η Μαούι (1.885 τετρ. χλμ.) με το όρος Χαλεακάλα, 3.056 μ. ύψος, στο οποίο βρίσκεται το ηφαίστειο με το μεγαλύτερο κρατήρα του κόσμου - 45 χλμ. διάμετρο - και που ονομάζεται "Τάφρος του Αιωνίου Πυρός".
Η Οάχου (1.564 τετρ. χλμ.). Στην Οάχου βρίσκεται η πρωτεύουσα Χονολουλού και ο μοιραίος πολεμικός λιμένας Περλ Χάρμπορ, όπου ο αμερικανικός στόλος δέχτηκε την αιφνιδιαστική επίθεση των Ιαπώνων και καταστράφηκε στο μεγαλύτερο μέρος του, γεγονός που εξώθησε την Αμερική να πάρει μέρος στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο στο πλευρό των συμμάχων. Η επιδρομή έγινε στις 7 Δεκέμβρη του 1941.
Η Καουάι (1.437 τετρ. χλμ.) όπου βρίσκεται το όρος Ουεϊέληλ και που είναι μια από τις περιοχές της γης με τις μεγαλύτερες βροχοπτώσεις (φτάνουν στα 12.000 χιλιοστά).
Η Μολοκάι, με το μεγάλο λεπροκομείο, η Λανάι, η Νιιχάου και η Καχουλαούι.
Από τα υπόλοιπα 12 νησιά, τα εφτά είναι ακατοίκητα, τα οκτώ είναι ορεινά (από ηφαιστειογενή πετρώματα) και τα υπόλοιπα είναι με πυριγενή ηφαιστειογενή πετρώματα και είναι καλυμμένα από κοραλλιογενείς σχηματισμούς.

Ιστορία: Σαν πρώτοι κάτοικοι των νησιών της Χαβάης θεωρούνται οι Πολυνήσιοι, που έφτασαν εδώ γύρω στο 5.000 μ.Χ.
Τα νησιά ανακαλύφτηκαν το 1778, από τον Τζαίημς Κουκ, ο οποίος τα ονόμασε Σάντουιτς. Το 1842 τα νησιά αναγνωρίστηκαν ως ανεξάρτητο κράτος. Το 898 προσαρτήθηκαν στις Η.Π.Α., οι οποίες εγκατέστησαν σ' αυτά ναυτική και στρατιωτική βάση.
Το 1941 έγινε η επίθεση των Ιαπώνων κατά του Περλ Χάρμπορ, στο νησί Οάχου. Το 1959 τα νησιά αποτέλεσαν την 50η Πολιτεία των Η.Π.Α.










Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Ακρόπολη

Ταξιδέψτε στην αρχαία Αθήνα και ειδικότερα στην Ακρόπολη με τρισδιάστατη αναπαράσταση (3D)




Οι Δεκαδικοί αριθμοί

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Halloween

οι μάσκες μας για το HALLOWEEN


To Χάλοουϊν (Halloween) είναι γιορτή του δυτικού κόσμου που γιορτάζεται την νύχτα της 31ης Οκτωβρίου, κατά την οποία τα μικρά παιδιά μεταμφιέζονται, κατά κανόνα σε κάτι "τρομαχτικό" και επισκέπτονται σπίτια μαζεύοντας γλυκά, ενέργεια γνωστή ως "trick or treat". Η γιορτή αυτή μπορεί να ταυτιστεί με τις Απόκριες, όμως διαφοροποιείται κατά πολύ από αυτές καθώς το Halloween έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά.
Η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day - All Saints Day). Το Halloween συνδέεται με την υπερφυσική δραστηριότητα. Πολλές πολιτιστικές παραδόσεις θεωρούν την ημέρα αυτή ως μία από τις ελάχιστες μέρες που μπορεί να επιτευχθεί επαφή με τον κόσμο των πνευμάτων καθώς και ότι είναι η μέρα που η μαγεία, και γενικότερα οποιαδήποτε δραστηριότητα που έχει να κάνει με το υπερφυσικό, είναι στο ζενίθ. Σήμα κατατεθέν επίσης της γιορτής αυτής είναι τα φαναράκια φτιαγμένα από πραγματικές κολοκύθες πάνω στις οποίες υπάρχουν χαραγμένα ανθρώπινα χαρακτηριστικά, άλλοτε πιο χιουμοριστικά και άλλοτε πιο τρομαχτικά.

πηγή: βικιπαίδεια

Κατασκευές για την ημέρα των Ευχαριστιών

Όλα τα παιδιά έγραψαν πράγματα για τα οπόια είναι ευγνώμονα, άλλα στα φύλλα του δέντρου και άλλα στα φτερά της γαλοπούλας...
Οι μητέρες βέβαια είχαν όπως πάντα την τιμητική τους.


Βιβλία που ακούγονται

O μικρός αναγνώστης

'Create
Powered by BannerFans.com